De SP en de Haagse Stadspartij hebben het stadsbestuur om uitleg gevraagd over een dreigende huisuitzetting van een oudere vrouw uit haar woning aan de Trekweg.
Mevrouw Geerdorf, die door buurtbewoners ‘omaatje’ wordt genoemd, zou door Vestia gesommeerd zijn haar woning te verlaten, omdat zij daar langere tijd niet heeft gewoond. De vrouw zegt dat ze tijdelijk bij haar dochter was ingetrokken na het overlijden van haar man. Ook was ze een tijd uit huis, omdat haar woning werd opgeknapt.
Vestia stuurde de vrouw een brief, waarin de corporatie stelt: ‘U bent verplicht de woning als hoofdverblijf te gebruiken. Door uw handelen verstoort u het proces van eerlijke verdeling en komt de woning niet beschikbaar voor woningzoekenden die soms al lang op de wachtlijst staan.’ De vrouw werd verzocht om uiterlijk op 1 februari 2022 haar huurovereenkomst op te zeggen.
Bizar pestgedrag
“Bizar pestgedrag”, noemt SP-fractievoorzitter Lesley Arp de dreigende huisuitzetting van mevrouw Geerdorf. “Zeker aangezien Vestia het al jaren laat afweten als het gaat om het onderhoud van de Stuwstraat en Trekweg.”
De SP en de Stadspartij willen van het stadsbestuur onder meer weten of het handelen van Vestia niet ingaat tegen het gemeentelijke beleid tegen huisuitzettingen. Ook vragen de partijen waarom niet voor een gesprek of mediation is gekozen in plaats van een brief. Tot slot wordt gevraagd om bij Vestia aan te dringen op een menselijke oplossing, zodat de vrouw in de huurwoning kan blijven wonen.
Reactie Vestia
Woningcorporatie Vestia heeft op social media een reactie geplaatst op de berichten over 'ommaatje'. “We hebben een heel zorgvuldig traject met mevrouw Geerdorf doorlopen. Wij hebben juist veel gesprekken gevoerd met haar en haar familie. Ook knapten we haar woning op en probeerden haar in contact te brengen met partijen die haar kunnen ondersteunen. De afspraken die we meerdere keren met mevrouw maakten, is zij niet nagekomen. Er is nu geen sprake van huisuitzetting. Wel hebben wij mevrouw gevraagd om de huur op te zeggen, omdat zij (ondanks de gemaakte afspraken) niet in de woning verbleef. Door de woningnood vinden wij het niet rechtvaardig naar de vele woningzoekenden om huizen lang leeg te laten staan. Ook heb je als huurder een bewoningsplicht. Binnenkort staat er opnieuw een gesprek gepland met mevrouw. Dan willen we definitieve afspraken met haar maken over haar verblijf in de woning."